Categories: Zprávy

Wetenschapper ontdekt nieuw type HIV in Nederland

Wetenschapper ontdekt nieuw type HIV in Nederland

In het tijdschrift Science van deze week hebben Nederlandse onderzoekers een “zeer virulente” variant van HIV gevonden.

De onderzoekers hebben een variant van HIV geïdentificeerd die gevaarlijker is en gemakkelijker wordt overgedragen, maar merken op dat er geen reden tot bezorgdheid is omdat de behandeling van HIV goed werkt tegen deze variant. Bovendien sexverhalen hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford een tot nu toe onbekende variant van HIV ontdekt.

Indien onbehandeld, veroorzaakt deze stam veel hogere niveaus van het virus in het bloed en een twee keer zo snelle achteruitgang van essentiële immuuncellen dan de typische HIV-infectieprogressie. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford is de nieuwe variant zeer giftig. Het kan levensbedreigend zijn zonder een vroege diagnose.

Highly virulent HIV variant discovered in Netherlands

Gezien de doeltreffendheid van de huidige behandelingen, vinden zij dit echter geen reden tot bezorgdheid.

Het tijdschrift Science publiceerde de analyse, waaruit bleek dat mensen die besmet waren met deze variant, VB genaamd, 3,5 tot 5,5 maal hogere bloedspiegels van het virus hadden dan mensen die besmet waren met andere varianten. Door het meten van de viral load, of het niveau van het virus in het bloed, van mensen met de VD-variant, ontdekten de wetenschappers dat deze 3,5 tot 5,5 keer hoger was dan die van mensen met andere HIV-varianten.

Hun analyse, die donderdag in het tijdschrift Science werd gepubliceerd, toonde aan dat patiënten die besmet waren met wat zij de “VD-variant” noemen, 3,5 tot 5,5 maal hogere bloedspiegels van het virus hadden dan mensen die besmet waren met andere varianten en een verhoogd snel afnemend immuunsysteem. De onderzoekers analyseerden 109 patiënten met variant VB en vergeleken hen met patiënten met andere stammen van HIV subtype Beeg.

De onderzoekers zagen een 3,5- tot 5,5-voudige toename van de viral load en een tweevoudige toename van de snelheid van afname van CD4+ T-cellen bij personen met de nieuwe variant vergeleken met personen met andere HIV-subtypes. Bovendien vonden zij nog eens 92 mensen die volgens de genetische analyse allemaal leefden met een nauw verwante en zeer virulente stam van HIV.

Scientists discover 'highly virulent' strain of HIV in Netherlands

Omdat 15 van de 17 uit Nederland kwamen, bekeken zij 6.700 HIV-positieve Nederlanders, waarbij nog eens 92 mensen werden geïdentificeerd.

Het onderzoeksteam identificeerde eerst een variant van VB in 17 HIV-positieve mensen door het analyseren van een grote dataset van het project. BEEHIVE, een initiatief voor gegevensverzameling en -analyse in Europa en Oeganda. De onderzoekers analyseerden vervolgens gegevens van een cohort van meer dan 6 700 HIV-positieve patiënten in het land. Als resultaat daarvan identificeerden zij nog eens 92 mensen met deze variant uit alle regio’s van Nederland, wat het totaal op 109 brengt.

Uit de studie bleek dat de leeftijd, het geslacht en de geschatte wijze van overdracht van deze 109 mensen typerend waren voor mensen met HIV in Nederland. Vijftien van hen waren in een afzonderlijke cohortstudie in Nederland. Eén persoon woonde in België en de andere in Zwitserland. De auteurs van het nieuwe artikel identificeerden aanvankelijk 17 deelnemers in een studie van mensen met HIV in Europa en Uganda. Zij hadden een ongebruikelijk hoge viral load na de diagnose. Bovendien stelden zij vast dat sommige mensen na de diagnose een ongewoon hoge viral load hadden; na verder onderzoek identificeerden de onderzoekers andere deelnemers met genetisch vergelijkbaar HIV.

Uit de studie bleek dat patiënten die besmet waren met de B-variant van het HIV-1-subtype, VB-variant genoemd, “significante” verschillen vertoonden vóór antiretrovirale behandeling in vergelijking met patiënten die besmet waren met andere HIV-varianten. Volgens de studie rapporteerden mensen met de VB-variant hogere bloedspiegels van het virus. Bovendien daalde hun aantal CD4-cellen twee keer zo snel als bij mensen die besmet waren met andere stammen. Vergeleken met mensen die besmet waren met andere HIV-stammen, hadden mensen die besmet waren met de nieuwe variant 5,5 keer meer virussen in hun bloed, en hun CD4 T-cellen daalden bijna twee keer zo snel.

New' aggressive HIV variant discovered in the Netherlands and Belgium

De onderzoekers ontdekten dat als antiretrovirale behandeling vroeg wordt gestart, zoals wordt aanbevolen voor alle HIV-stammen, de nieuwe variant op dezelfde manier reageert als andere subtype B-stammen.

Hoofdauteur van de studie Chris Wyman, een evolutionair epidemioloog aan de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk, zei dat mensen die besmet waren met de nieuw ontdekte virusvariant een nauw verwante versie hadden. Dit suggereert dat de variant zich snel verspreidt van persoon tot persoon. Bovendien is in kinky nl Nederland voor het eerst een nieuwe superstam met de naam “VB” ontdekt in het kader van een onderzoek om monsters te verzamelen. De VB-variant werd voor het eerst geïdentificeerd bij 17 HIV-positieve personen, waarvan 15 uit Nederland, in het kader van het BEEHIVE-project, een lopend onderzoek van monsters die in heel Europa en Uganda zijn verzameld. De onderzoekers concludeerden ook dat de variatie het gevolg was van talrijke mutaties en niet zozeer van co-infecties, milieu- of genetische factoren bij mensen.

Volgens de onderzoekers is deze variatie eind jaren tachtig en begin jaren negentig waarschijnlijk toegenomen, maar begon zij rond 2010 af te nemen.

Article infoGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *