Categories: Zprávy

Prijs van de Zoological Society voor epidemioloog van Imperial

Professor Christl Donnelly heeft de Frink-medaille ontvangen voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de zoölogie.

De wetenschappelijke prijzen van de Zoological Society of London (ZSL), die in 1837 werden ingesteld, zijn een erkenning van opmerkelijke bijdragen tot zoölogisch onderzoek en natuurbehoud, en belonen personen wier baanbrekend werk ons helpt dieren en hun habitats wereldwijd beter te begrijpen en in stand te houden.

De Frink Award, die dit jaar werd toegekend aan Professor Christl Donnelly, is de hoogste onderscheiding van de vereniging voor zoölogen en wordt uitgereikt aan een professionele wetenschapper voor substantiële en originele bijdragen tot de zoölogie.

Toonaangevend deskundige

Professor Donnelly is een wereldwijd vooraanstaand deskundige op het gebied van epidemiologie en bestrijding van infectieziekten en maakt deel uit van het COVID-19 Response Team van Imperial. Zij is hoogleraar statistische epidemiologie en geassocieerd directeur van het MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis (MRC GIDA) en hoogleraar toegepaste statistiek aan de universiteit van Oxford.

Professor Donnelly heeft in samenwerkingsgroepen gewerkt aan de analyse van de overdraagbaarheid van het virus dat COVID-19 veroorzaakt, het sterftecijfer, de doeltreffendheid van internationale surveillance en de voorspelde effecten van controlemaatregelen. Ze kreeg in januari 2018 een CBE voor haar diensten aan de epidemiologie en de bestrijding van infectieziekten.

“Enorme eer”

Ingang van ZSL London Zoo

London Zoo, beheerd door de Zoological Society of London (credit: Shutterstock / photocritical)

Professor Donnelly zei: “Het is een enorme eer om de Frink-medaille van ZSL te ontvangen. Veel onderdelen van mijn onderzoek hebben zich geconcentreerd op ziekten die zowel dieren als mensen treffen. Aangezien ik naar de universiteit ging met de bedoeling bioloog te worden, maken de zoölogische aspecten van mijn werk een cirkel rond die statistiek, epidemiologie, geneeskunde, diergeneeskunde, ecologie en diergedrag heeft omvat.

“Het is bijzonder betekenisvol dat deze prijs ook in ontvangst is genomen door Sir Roy Anderson en Lord John Krebs met wie ik nauw heb samengewerkt. Ik heb bijna 25 jaar intensief samengewerkt met ZSL senior research fellow Prof Rosie Woodroffe op het gebied van ziekten zoals rundertuberculose, rabiës en hondendistemper. In die periode hebben we samen verschillende Imperial-ZSL-promovendi begeleid”.

De Frink-medaille werd ingesteld in 1973 en voor het eerst uitgereikt in 1974. De prijs bestaat uit een bronzen plaquette met de afbeelding van een bizon, ontworpen en gebeeldhouwd door de Britse beeldhouwster Elisabeth Frink. De Frink-medaille is eerder toegekend aan Sir Roy Anderson, hoogleraar epidemiologie van infectieziekten aan de Imperial.
“Inzichtelijke analytische studies”

Professor Geoff Boxshall, secretaris van ZSL, voegde hieraan toe: “De Frink-medaille voor 2020 is toegekend aan Prof. Christl Donnelly voor haar uitmuntende epidemiologische werk op het gebied van infectieziekten. Haar inzichtelijke analytische studies hebben bijgedragen aan de vorming van beleid en reacties op uitbraken van ziekten zoals Ebola, Zika-virus en, dichter bij huis, rundertuberculose.”

ZSL is een internationale liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud, opgericht in 1826, die de dierentuinen van Londen en Whipsnade beheert.

De tekst van het artikel (met uitzondering van foto’s of grafieken) © Imperial College London.

Foto’s en grafieken onderworpen aan auteursrechten van derden, gebruikt met toestemming of © Imperial College London.

Article infoGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *